VIPP 5: uitwisselen van medische gegevens tussen instellingen onderling

Na alle inspanningen voor het opschalen van de intensieve zorg en de opvang van COVID-patiënten, staan ziekenhuizen voor de uitdaging om de reguliere zorg weer op te starten. De achterstand in de reguliere zorg is niet zomaar weggewerkt. Mensen met ernstige gezondheidsklachten moeten als eerste geholpen worden. Daarnaast neemt de zorg voor coronapatiënten (nog) niet af.

De hervatting van de reguliere zorg is complex. Verpleegkundigen en een deel van de artsen zijn fysiek, maar vooral ook mentaal vermoeid door de zware belasting van de afgelopen maanden.

Ook de fysieke inrichting van de zorg vraagt, omwille van social distancing, de nodige aandacht: denk daarbij aan herinrichting van poliklinieken, looproutes, wachtkamers en operatiekamers.

Om de druk op het ziekenhuis enigszins te verlichten is het nu, meer dan ooit, van belang om te bepalen welke zorg met prioriteit moet worden opgestart en welke zorg verantwoord op afstand kan worden verleend. Hoe raar het ook klinkt, deze crisis is ook een kans om zorg op afstand, waar dat kan, te implementeren op een bestendige wijze.

Poliklinische zorg op afstand

D&A en Allegro Medical hebben de krachten gebundeld en een pragmatische en concrete aanpak uitgewerkt waarmee we met vakgroepen en zorgmanagers aan de slag gaan om te bepalen welke poliklinische zorg, voor welke patiënten, in een digitale vorm kan worden herstart en hoe dit praktisch kan worden uitgevoerd. Ook ondersteunen we de organisatie bij de implementatie van deze nieuwe werkwijze en het gebruik van passende tools.

We zien de meeste mogelijkheden voor zorg op afstand bij chronische zorg en controleafspraken die geen lichamelijk onderzoek vereisen, onder andere in de specialismen cardiologie, longgeneeskunde, neurologie en interne geneeskunde. Voor realisatie van zorg op afstand maken we gebruik van beschikbare, laagcomplexe digitale hulpmiddelen zoals vragenlijsten, videoconsulten en zelfmetingen. Uiteraard houden we hierbij rekening met de digitale vaardigheden van patiënten.

Praktische aanpak en snelle implementatie

De aanpak start samen met een vakgroep. We gaan datagedreven kijken naar de belangrijkste diagnoses en daaraan gerelateerde zorgactiviteiten. Met de vakgroep bepalen we zorgactiviteiten en zorgtrajecten voor een specifieke groep patiënten die in aanmerking komen voor zorg op afstand, zogenaamde use cases. Wij beschikken over een uitputtende lijst van verschijningsvormen om zorg op afstand vorm te geven. Per use case adviseren we welke digitale hulpmiddelen het beste kunnen worden ingezet.

Zo kunnen de neurologen uitkomen op een korte vragenlijst die onderzoekt of er een noodzaak is voor een herhaalbezoek voor patiënten met migraine klachten. Zo kunnen de longartsen besluiten om versneld COPD-patiënten in telemonitoring op te nemen en daarmee de stroom naar de polikliniek te beheersen. De medische professionals zijn in de lead en eigenaar van de verandering. Wij helpen de vakgroep bij het definiëren en implementeren van de use cases. Hierbij denken we in termen van weken in plaats van maanden.

De hulptroepen staan klaar

Voelt u ook de behoefte om de zorg voor uw patiënten waar mogelijk weer te starten en wilt u met ons verkennen wat er op afstand kan en hoe u dit concreet kunt doen? Wij staan voor u klaar om te helpen met deze denkoefening en helpen u met onze praktische aanpak om snel up and running te zijn.

Over D&A medical group en Allegro Medical

D&A medical group adviseert en begeleidt zorginstellingen bij de selectie en implementatie van digitale oplossingen en systemen. We doen dit reeds 20 jaar. We snappen de uitdagingen waar artsen en zorginstellingen voor staan. We kennen de digitale mogelijkheden en maken een passende verbinding tussen beide werelden.

Allegro Medical bestaat nu 3 jaar en richt zich op het verbeteren en veranderen van zorgprocessen.

D&A en Allegro Medical vinden elkaar in de wijze waarop we samenwerken met zorgprofessionals, de passie die we hebben om de zorg te verbeteren op een pragmatische en resultaatgerichte wijze.

Voor vragen, neem contact op met Ruud Davids (r.davids@allegromedical.nl) of Denise van Gorp (d.vangorp@allegromedical.nl).

Linkedin

Benieuwd naar wat we nog meer doen? Volg ons op LinkedIn