Prof. Dr. Theo Wiggers – de chirurg van de toekomst en daar voorbij

Porf. Dr. Theo Wiggers

Vrijdag 4 oktober vond de tweede editie van de Allegro Medical College Tour plaats in het theater ‘Santbergen’ te Hilversum. Prof. Dr. Theo Wiggers nam ons mee op een reis door de tijd van zijn vakgebied chirurgie, specialisatie tumoren in dikke darm en endeldarm. Door zijn 31 jaar ervaring als chirurg en afdelingshoofd binnen verschillende zorginstellingen zoals het UMC Maastricht, Dijkzigt Rotterdam, Erasmus MC en UMC Groningen, wist hij ons veel te vertellen over de veranderingen en nieuwe mogelijkheden binnen de chirurgie. Ook nam hij ons mee in de output van zijn eigen opgerichte bedrijf ‘Incision Academy’.

De werkdag van een chirurg

Theo vertelt ons over zijn gemiddelde werkdag. Als afdelingshoofd heeft hij een management taak, een zorgtaak, een opleidingstaak en een research taak. Daardoor was zijn week ontzettend divers. Het begin van de dag startte altijd met een overdrachtsmoment. In Groningen was daar ook een opleidingsmoment aan gekoppeld onder het motto ‘vroeg uit de veren om snel wat te leren’. Vervolgens ging hij naar de OK, of naar de poli kamer, of naar een afspraak met de manager, of hij pakte de trein/vliegtuig naar een congres toe om daar te spreken.

De afstemming met andere professionals binnen zijn vakgebied is ontzettend belangrijk. Binnen de afdeling oncologie is multidisciplinair overleg altijd een belangrijk onderdeel geweest. Dit vond plaats met pathologen, radiologen, nucleair geneeskundigen, radiotherapeuten, medische oncologen en ondersteuning zoals sociaal verpleegkundigen. Dit was niet heel formeel, maar wel strak in tijdsplanning omdat er veel patiënten en hun situatie besproken moesten worden.

Hedendaagse techniek

Binnen het vak chirurgie is veel veranderd de afgelopen jaren. Vanuit het publiek werd gevraagd waar Theo het meest sceptisch over was in het verleden. Hij vertelt ons dat elke open chirurg vroeger sceptisch was over de rol van de laproscopie en de robot, maar ook over de rol van diagnostiek zoals de echo: ‘Als je nu ziet wat die MRI en CT-scan allemaal kunnen, ja dat had ik nooit durven voorspellen dat dat zo’n enorme impact zou hebben op het vak.’

Door de mogelijkheden die de MRI en CT-scans bieden worden pre-scans steeds populairder. Theo geeft aan dat hij daar volstrekt op tegen is, omdat er hele goede bewijzen zijn dat een pre-scan geen toegevoegde waarde heeft voor de kans op overleven en de kwaliteit van leven. Hij is wel een voorstander van bevolkingsonderzoeken, zoals dikke darmkankeronderzoek en borstkankeronderzoek.

Theo vertelt dat hedendaagse operaties steeds meer worden uitgevoerd met behulp van robots. In 2050 zal er volgens hem alleen nog maar met robots worden geopereerd. Wat we ook steeds meer zullen zien zijn operaties op afstand: ‘Een robot is ook qua veiligheid veel beter, deze wordt namelijk niet moe; een mens wel.’

Meer transparantie

Door de jaren heen is de zorg mede verbeterd doordat men meer transparant is gaan werken. Hier is ook sprake van binnen de chirurgie. Volgens Theo is men door de introductie van audits bij de Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) bij elkaar gaan kijken en gaan overleggen, wat verbetering van de keten heeft opgeleverd. Alle chirurgen in Nederland doen mee, omdat dit door de IGJ verplicht is gemaakt.

Deze transparantie moet volgens Theo ook worden voortgezet in de vaardigheden van de hedendaagse chirurg. Vroeger was het ‘eens een meester, altijd een meester’, waarin de chirurgen een hiërarchische positie hadden. In de toekomst moet men zich transparant opstellen over of je je vaardigheden behoudt: ‘Deze transparantie kunnen we alleen bereiken als we een permanente evaluatie hebben van ons functioneren; dat is niet alleen tijdens de opleiding maar ook daarna. Dit zal al heel snel gaan komen door het gebruik van de robot. In de toekomst zullen we veel operaties van elkaar bekijken en beoordelen, maar op dit moment is dat nog niet zo.’

Opleiding en scholing

Met als een van de intenties om voor het nageslacht het open opereren vast te leggen heeft Theo het bedrijf ‘Incision’ opgericht. Bij Incision gaat het om het slimmer opleiden aan de hand van films van ingrepen en menselijke lichaam, maar ook live films. De academy is niet alleen voor Nederland, maar ook voor Afrika.

Binnen het bedrijf wordt ook aandacht besteed aan de transparantie van de vaardigheden van de chirurg: ‘De beelden van de film worden in stappen gemaakt waardoor je goed kan toetsen of je de handelingen nog juist kan verrichten via een curve. Wanneer die curve naar beneden gaat dan is er een probleem wat opgelost moet worden door bijscholing of stoppen als chirurg. De chirurg van de toekomst is de chirurg die transparant is.’

De tweede College Tour van Allegro Medical was weer een groot succes! Wil je zelf ook een keer aanwezig zijn bij de Allegro Medical College Tour? Meld je dan hier aan.

Maak anderen hierop attent:
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter