Tijdens de eerste editie van de Allegro Medical College Tour was de beurt aan Prof. Dr. Mario Maas om ons mee te nemen in zijn vak Radiologie. Mario is ruim 20 jaar werkzaam als radioloog in het Amsterdam UMC locatie AMC, met als specialisatie het bewegingsapparaat. In zijn werk is hij continu op zoek naar mogelijkheden om te innoveren. Hij neemt ons mee de veranderende rol van de radiologie en de uitdagingen en kansen die hierbij komen kijken.

Het belang van communicatie

Mario neemt ons mee in zijn vak: “Radiologie kent veel verschillende onderdelen. Natuurlijk is het belangrijk dat je met alle apparatuur kan omgaan, maar het allerbelangrijkste is het kunnen uitleggen van beelden. Het podium durven nemen om collega’s, denk aan internisten en chirurgen, uit te leggen wat ze op de beelden kunnen zien. Deze professionals zijn afhankelijk van jouw informatie om de best passende behandeling te kiezen.”

Onderwijs geven in interprofessionele communicatie heeft de afgelopen jaren een steeds belangrijkere plek ingenomen in de opleiding: “Elke dag tussen de middag hebben wij ‘heilig uur’. Dit heet zo omdat het niet verstoord mag worden door andere werkzaamheden. Arts-assistenten leren dan communiceren over beelden. Wij geven daar feedback op. Zo trainen we arts-assistenten, vijf dagen in de week, vijf jaar lang.”

Vanuit de zaal komt de vraag of er een specifieke eigenschap bestaat die maakt dat iemand een goede radioloog is. Één ding is ‘zien’: feiten waarnemen en die snappen. Die feiten associëren, in de context van de patiënt plaatsen en zodanig kunnen overbrengen dat patiënten er wat aan hebben. Dat is niet iedereen gegeven. We noemen dit klinisch redeneren. Dat is cruciaal voor een goede radioloog. Het belang hiervan groeit door de ontwikkelingen in de radiologie.

Technology driven

Er is een grote noodzaak om bij te blijven op het gebied van ontwikkelingen in de radiologie. Mario: “Radiologie is technology driven, we zijn afhankelijk van technologie. De technologie ontwikkelt zich heel snel, het wordt elk jaar beter. De radiologie-afdeling van het Amsterdam UMC locatie AMC is de duurste afdeling van het ziekenhuis. Daarnaast gaan de ontwikkelingen op technologisch vlak zo snel dat we elk jaar meer geld nodig hebben om niet achter te lopen. Je moet bij blijven. Chirurgen snappen wat radiologische technologie kan. Zij willen meer gedetailleerde informatie om met minder invasieve ingrepen resultaat te bereiken. Dat is de winst voor de patiënt. Ik kan het me niet veroorloven om de technieken niet goed genoeg te kennen: dat ben je verplicht aan je patiënt.”

Een bekende uitdaging in de zorg is het delen van gegevens. Ook in de radiologie. “Het zou zo mooi zijn als ik als expert mee kan kijken en het probleem kan oplossen. Als voorbeeld: het lukt nu niet om de beelden van de twee topsportcentra in Nederland dusdanig veilig in de cloud te krijgen dat we, met alle firewalls die er zijn, in elkaars systemen kunnen kijken. Hier zijn we al vijf jaar mee bezig. Voor de hand liggende optimalisaties worden op deze manier verhinderd.” Mario daagt iedereen uit om hiervoor een oplossing te bedenken.

Artificial Intelligence

Ondertussen wordt er binnen de radiologie ook naar de toekomst gekeken. De opkomst van Artificial Intelligence (AI) is een belangrijke technologische ontwikkeling. Op de vraag of AI een bedreiging of een kans vormt, is Mario duidelijk: “Voor de radioloog is het een kans, de volgende technologische vernieuwing.”

Als je het als radioloog niet eens bent met het systeem, ben jij dan slechter dan het systeem?

Natuurlijk brengt AI ook uitdagingen met zich mee: “Belangrijk is dat de input in het systeem goed moet zijn. De algoritmes moeten worden gevoed. Radiologen moeten daaraan meedoen. Zo dragen wij ook verantwoordelijkheid voor de AI ontwikkeling. Maar er geldt: garbage in, is garbage out. Nu kan ik als expert nog zorgen dat er geen garbage in gaat. Maar wie traint de experts van de toekomst? Wordt het niet zo dat het AI systeem de expert gaat trainen? En als je het niet eens bent met het systeem, ben jij dan slechter dan het systeem? Wie zorgt ervoor dat we experts van de toekomst houden, los van AI? Er moeten altijd experts zijn die kritisch kunnen kijken naar AI.”

Maar uiteindelijk wegen volgens Mario de voordelen op tegen de uitdagingen: “Radiologen hoeven straks niet meer te kijken naar overduidelijke fracturen. Dat kan AI doen. Pas als AI ons vertelt dat er geen breuk wordt waargenomen, zijn wij nodig. De helft van de workload verdwijnt waardoor er meer tijd is om de communicatie-arena te betreden. Simpele interpretaties gebeuren met AI en communicatie-skills worden steeds belangrijker. AI kan kostbare tijd van de radioloog besparen zodat er meer tijd is voor complexere beoordelingen.”

Voor vragen over deze eerste editie van Allegro Medical College Tour, neem contact op met ons via Toer Schaffer (t.schaffer@allegromedical.nl).

Linkedin

Benieuwd naar wat we nog meer doen? Volg ons op LinkedIn