De toekomst van PGO’s (deel 1)

De toekomst van PGO’s (deel 1)

De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s), maar daar zal de komende tijd verandering in komen. Krijn Schuurman, partner bij ALLEGRO MEDICAL, ging hierover in gesprek met onder andere Anne Dijk van Mijngezondheid.nl tijdens een kennissessie met als thema ‘informatie-uitwisseling in de zorg’.

Net als bij NUON en KPN, kun je op dit moment al bij veel zorginstellingen inloggen om gegevens in te zien. Het is voor patiënten echter onoverzichtelijk welke gezondheidsgegevens waar precies staan. Het PGO moet dit oplossen en maakt het ook gemakkelijker om relevante informatie mee te nemen in een gesprek met de zorgverlener. De patiënt krijgt daarmee meer regie over eigen data in de zorg, van ziekenhuis tot huisarts, tot apotheker.

“PGO’s gaan ervoor zorgen dat jij als patiënt, als burger, al je medische gegevens kunt inzien, kunt beheren en ook kunt uitwisselen met zorgverleners.”

Een PGO werkt twee kanten op: een patiënt kan gegevens inzien van een zorgverlener, maar kan ook gegevens meenemen naar een zorgverlener (zowel medische informatie van andere instellingen, als data vanuit wearables, bijvoorbeeld). Dat betekent dat zorginstellingen hier vertrouwd mee moeten raken, en bestaande processen hiervoor aan moeten passen. Daar maakt Anne zich geen zorgen om: “Als wij het  gewoon heel goed aanbieden, dan weten we zeker dat de zorgverleners gaan volgen. Moet lukken.”

Maak anderen hierop attent:
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter